söndag 16 april 2017

Blåsippor och äntligen en sorgmantel!Jag har nog skrivit här på bloggen förut att uppe i "vår" skog har vi en enda tuva med blåsippor som jag fotograferar varje år. Det är säkert många som ser bilderna här som tror att jag dragit lite väl hårt i färgmättnaden men det är faktiskt så att jag inte ändrat färgen alls. Tuvan står där det är ganska mörkt och den är mycket mörkare och starkare i färgen än vad blåsippor brukar vara. Den är verkligen jättefin och växer sig större för varje vår men det vore skoj att få fota lite mer blåsippor än bara denna lilla tuva varje år, bilderna blir liksom inte helt olika varandra....;-)

Jag fick ett tips om ett ställe där det fanns blåsippor och gav mig dit med kameran för att leta upp lite nya blåsippor. Det var en av de där dagarna som var så varm och härligt vårig med jättefint ljus. 
Jag lyckades, trots en hel del letande, inte hitta en enda blåsippa men jag hittade något annat som jag länge haft span efter, nämligen en sorgmantel!

Under de år jag fotograferat har jag haft ett projekt att fånga olika sorters fjärilar på bild. Många gånger har jag tänkt att nu får jag ge mig och sluta springa omkring så fort det dyker upp en fjäril, men det är väldigt svårt att låta bli när man en gång har börjat....

De allra vanligaste såsom citronfjäril, blåvinge, nässelfjäril, kålfjäril och påfågelöga hittade jag ju ganska tidigt i mitt letande. Men sen har jag haft två fjärilar som varit mitt mål att fånga på bild, den stora makaonfjärilen och sorgmanteln.
Det tog flera år innan jag såg skymten av någon av dom men sen en sen kväll för några somrar sedan satt vi på stranden i Aröd och såg solen gå ner i havet. Och just som blå timmen började rulla in kom en jättestor makaon flygande och satte sig på stranden precis bredvid oss (min pappa och mamma, som också fotograferar var också med). Den här kvällen hade vi faktiskt kamerorna med makroobjektiv med oss, för det är ju liksom inte bara det att man ska lyckas stöta på fjärilskrakarna utan man måste ju även pricka in ett tillfälle när man har kameran med sig. Och eftersom vi hade detta kunde jag alltså bocka av även makaonfjäril på min "fjärilslista".

Sen dess har jag bara väntat på att att hitta en sorgmantel också och nu hade jag alltså i förra veckan turen att göra det. Det var förresten inte bara en utan flera stycken som flög omkring i den här gläntan där jag letade efter blåsippor. Så för att sammanfatta det hela kan jag säga att jag var inte så besviken ändå att jag inte hittade blåsippsstället utan mycket nöjd att komma hem med en sorgmantel på bild!

I den här gläntan hade även flera nässelfjärilar vaknat till liv så jag lyckades fånga några sådana på bild också. 

(Bilder på den stora makaonen ligger längst ner i inlägget om någon skulle vilja se den. Tyvärr saknade den sitt ena lilla svärd längst ner, men den är så fin ändå!)